Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2740]

Surówka z selera naciowego i pekinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kapustę pekińską można poszatkować lub pokroić w kostkę.

Surówka z selera naciowego i pekinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z selera naciowego i pekinki

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki szczypioru z cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z selera naciowego i pekinki
Łodygi selera naciowego umyć, drobno pokroić, oprószyć solą . Kapustę pekińską pokroić w kostkę. Szczypior z cebuli drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłko i ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, jogurt, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce na pól godziny.
Surówka z selera naciowego i pekinki
Wszystkie pokrojone składniki surówki włożyć do salaterki.
Surówka z selera naciowego i pekinki
Do surówki dodać majonez i jogurt naturalny, przyprawić do smaku i wymieszać.