Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Surówka z selera z suszonymi śliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Majonez można zastąpić jogurtem lub śmietaną.

Surówka z selera z suszonymi śliwkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z selera z suszonymi śliwkami.

 

  • 1 średni seler
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z selera z suszonymi śliwkami.
Seler i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.Suszone śliwki zamoczyć na 15 minut w ciepłej przegotowanej wodzie. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i seler skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do miski dodać majonez wymieszany z chrzanem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Surówka z selera z suszonymi śliwkami.
Utarty seler skropić sokiem z cytryny żeby nie zciemniał.
Surówka z selera z suszonymi śliwkami.
Zamoczone śliwki wyjąć z wody i pokroić na kawałki.
Surówka z selera z suszonymi śliwkami.
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i przyprawić do smaku.