Moje menu

Moje menu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sushi maki, hosomaki - zestaw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Hosomaki - oznacza grube rolki sushi. Robiąc domowe sushi nie żałujmy składników. W tym przepisie opisuję moje ulubione połączenia smakowe.

Sushi maki, hosomaki - zestaw

Składniki:

Sushi maki, hosomaki - zestaw

Ryż + zalwea

  • 1,5 szklanki ryżu do sushi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego

Rolka z makrelą

  • makrela wędzona
  • ogórek
  • pikantny majonez - majonez z dodatkiem ostrego sosu chilli
  • ryż
  • nori

Rolka z krewetkami w tempurze

  • ryż
  • nori
  • krewetki
  • tempura w proszku
  • olej do smażenia
  • pikantny majonez (majonez +sos chilli)
  • ogórek

Rolka z łososiem na wierzchu

Sposób przygotowania:

Sushi maki, hosomaki - zestaw

Przygotowanie ryżu i zalwey

Sushi maki, hosomaki - zestaw
Składniki do przygotowania domowego sushi

Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.

Przygotowujemy zalewę: cukier, sos sojowy, ocet ryżowy i wlewamy do miski.

Sushi zalewamy 2,5 szklankami wody i po zagotowaniu przykrywamy, gotujemy 10 minut, wyłączamy i odczekujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.

Następnie przekładamy drewnianą łyżką ryż do miski z zalewą i mieszamy.
Studzimy.

Matę do zwijania sushi owijamy folią, na nie układamy liski nori, po nałożeniu ryżu i składników zwijamy dociskając.

Rolka z makrelą

Sushi maki, hosomaki - zestaw
Zwijanie rolki z makrelą i pikantnym majonezem

Makrelę oddzielamy do skóry, wyjmujemy ości, rozdrabniamy, ogórka kroimy w paski, majonez mieszamy z sosem chilli
na płacie nori układamy ryż, następnie makrelę, ogórka, majonez i ściśle zwijamy

Rolka z kretwetką w tempurze

Sushi maki, hosomaki - zestaw
Krewetki w tempurze do rolki z pikantnym majonezem i ogórkiem

krewetki rozmrażamy

w garnku rozgrzewamy olej

tempurę w proszku mieszamy z zimną wodą, w masie obtaczamy krewetki i smażymy na złoto
mieszamy majonez z ostrym sosem

ogórka kroimy w paski

na nori układamy ryż, majonez, krewetki, ogórka i zwijamy ścisło

Rolka z łososiem na wierzchu

Sushi maki, hosomaki - zestaw
Zwijanie rolki z omletem i łososiem na wierzchu oraz czarnym sezamem

smażymy cienkiego omleta i zwijamy go w rulonik

ogórka i awokado kroimy w paski

na nori układamy ryż

następnie odwracamy nori ryżem do dołu

na nori układamy ogórka, omleta i awokado

zwijamy ściśle

na ryżu układamy plastry łososia i dociskamy, posypujemy czarnym sezamem

Tagi:

sushi