czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sushi - salmon rolls

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektowna wersja podania sushi w formie kulki ryżu owiniętej awokado, łososiem i nori i ozdobionej na wierzchu.

Sushi - salmon rolls

Składniki:

Sushi - salmon rolls

ryż:

  • ryż do sushi 100 g
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • cukier 1/2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki

dodatki:

  • łosoś wędzony plastry 50 g
  • awokado 1/4 szt
  • nori ok. 1/2 arkusza
  • paluszki krabowe 1 szt
  • papryka czerwona kilka pasków
  • ogórek zielony 2-3 plasterki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Sushi - salmon rolls
Ryż do sushi przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, do gorącego ryżu wlewamy rozpuszczone składniki sosu.

Wystudzony ryż formujemy w mokrych dłoniach w wałeczki. Awokado kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Ryż owijamy najpierw plasterkiem awokado, potem łososiem, a na końcu paseczkiem nori.

Wierzch udekorować pozostałymi składnikami.