lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzisiaj coś innego bardziej wykwintnego , coś co wam na pewno się spodoba , może nie wszystkim ale części tak .

Sushi z łososiem  w sosie własnym i sałatą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą

 

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka

 

  • łosoś w sosie własnym 150 gram GRALL

 

  • ocet ryżowy 4 łyżki

 

  • cukier 1 łyżka

 

 

  • matę bambusową do rolowania

 

  • ostry nóż

 

  • norii - prasowane algi 6 sztuk.

 

  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta

 

 

  • pałeczki

Sposób przygotowania:

Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 4 łyżki połączyłam z 1 łyżką cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ostudzony ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Norii przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek, robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie bo jest ostra na to kładziemy sałatę lodową i łososia w sosie własnym . Należy złapać brzeg norii wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1 centymetrowe kawałeczki miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia . Podajemy z sosem sojowym .
Sushi z łososiem  w sosie własnym i sałatą
Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam.
Sushi z łososiem  w sosie własnym i sałatą
Norii przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek
Sushi z łososiem  w sosie własnym i sałatą
Robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie bo jest ostra

Tagi:

ryż sosy sałata