jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1851]

Świąteczna sałatka w pucharku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zamiast jednej, dużej, warstwowej sałatki polecam wykonać wersje „pucharkową”. Taki sposób podania jest jak dla mnie apetyczniejszy i ciekawszy!

Świąteczna sałatka w pucharku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczna sałatka w pucharku

SKŁADNIKI

  • 2 małe, upieczone buraczki,
  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • 2 podwójne filety śledziowe z zalewy octowej
  • 6 łyżek majonezu,
  • 4 jajka,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól do smaku,
  • oliwa
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Świąteczna sałatka w pucharku

ETAP 1

Świąteczna sałatka w pucharku
Na dno pucharków wykładamy buraczki

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraczki przyprawiamy do smaku i dodajemy do nich odrobinę oliwy. Gotowe wykładamy na dno przygotowanych pucharków.

ETAP 2

Świąteczna sałatka w pucharku
jajka i awokado kroimy w kostkę

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

ETAP 3

Świąteczna sałatka w pucharku
Śledzia także kroimy w kostkę

Śledzie odsączamy z zalewy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę.

ETAP 4

Świąteczna sałatka w pucharku
Kolejno wykładamy warstwy sałatki

Na buraczki wykładamy kolejno warstwę rybną, awokado i na koniec pokrojone jajka. Na wierzch wykładamy po łyżce majonezu. Majonez oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.