SUPERPRZEPIS

Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem

  • patunia87
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem Więcej zdjęć (4)

Pyszne bułeczki drożdżowe z mięsnym farszem idealnie nadają się na Świąteczny obiad czy kolacje. Pysznie smakują z czerwonym barszczem.

Składniki:

Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem

ciasto

farsz

  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 15 gad sera żółtego tartego
  • sól i pieprz
  • do mięsa:sól , pieprz, papryka, czosnek granulowany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem
Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.

Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.

Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.

Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).

Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.

Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego 
Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem
Z ciasta wykrawam krążki o średnicy ok 8 cm.
Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem
Farsz kłade na krążek i przykrywam drukim krążkiem.
Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem
Na koniec smaruję mlekiem i posypuję ulubionymi ziołami.