M&M cooking

M&M cooking

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczne ciasto makowe z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Potrawy z maku już na stałe wpisały się w nasza świąteczną tradycję. Te świąteczne ciasto makowe z wiśniami nie tylko przepięknie się prezentuje na świątecznym stole ale też wyśmienicie smakuje.

Świąteczne ciasto makowe z wiśniami

Składniki:

Świąteczne ciasto makowe z wiśniami

 

  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 kg mrożonych wiśni
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru do posypania z wierzchu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto makowe z wiśniami

ETAP 1:

1. W misce bądź za pomocą robota kuchennego ucieramy cukier z masłem na gładką masę. następnie pojedynczo dodajemy jajka.

2. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. Ciągle mieszając dodajemy suche składniki do masy do momentu uzyskania gładkiej struktury.

4. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt z wanilii i mak.

5. Do wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przekładamy nasza masę ciasta wygładzając wierzch szpatułką.

6. Całkowicie rozmrożone wiśnie łączymy z miodem i przekładamy na wierzch masy, na koniec dociskając całość dłonią.

7. Z wierzchu posypujemy wiśnie cukrem i pieczemy w 190 C przez 45-50 min. lub do momentu aż wbita wykałaczka pokaże, że ciasto jest już gotowe.

8. Gdy ciasto wystygnie przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem.

Smacznego!