Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Świąteczne pierniczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pierniczki drożdżowe są alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Polecam, są bardzo smaczne :)

Świąteczne pierniczki drożdżowe

Składniki:

Świąteczne pierniczki drożdżowe

 

  • 50 g miękkiego masła;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych;
  • 1 łyżeczka kakao;
  • 3/4 łyżeczki sody;
  • 1 jajko;
  • 25 g świeżych drożdży;
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka;
  • 1 rozbełtane białko do smarowania pierniczków.

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki drożdżowe
Na początku w rondelku połącz masło z miodem i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Mąkę przesiej i połącz z cukrem pudrem, sodą, a także przyprawą do ciasteczek korzennych i kakao. Kolejno dodaj jajko, chłodne masło z miodem, mleko oraz pokruszone drożdże. Składniki wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, niezbyt cienko.Foremkami wytnij pierniczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (długość pieczenia zależy od grubości pierniczków, zbyt długo pieczone twardnieją).Po upieczeniu wystudź na kratce. Możesz je ewentualnie polukrować.