Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Świąteczne pierniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpoczął się adwent, a więc coraz intensywniej myślimy o nadchodzących świętach. Teraz właśnie jest dobry czas na upieczenie świątecznych pierników, które udekorujemy tuż przed świętami.

Świąteczne pierniki

Składniki:

Świąteczne pierniki

 

Do dekoracji

  • cukier puder i woda na lukier
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe pisaki spożywcze
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniki

Przygotowanie ciasta

Świąteczne pierniki
Ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki w różnych kształtach

Mleko podgrzewamy lekko. W drugim garnku podgrzewamy miód.

Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z miodem, wyrabiamy. Dodajemy cukier i masło, siekamy za pomocą noża.
Dodajemy mleko i przyprawy oraz sodę. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na bok na 15 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, posypanej mąką.

Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki w różnych kształtach.

Pieczenie i dekorowanie

Świąteczne pierniki
Udekorowane pierniki możemy wykorzystać jako ozdoby choinkowe

Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10 minut w 180 st.C.

Upieczone pierniczki najlepiej odłożyć do pojemników, aby do świąt były miękkie.

Pierniki dekorujemy tuż przed świętami. Robimy lukier z cukru pudru i wody - najlepiej przygotować lukier w kilku miseczkach, do każdej porcji dodać inny barwnik spożywczy.

Pierniczki dekorujemy lukrem, pisakami i posypkami. Robimy to według własnej fantazji ;)