ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Świąteczne śledzie w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Śledzie w galarecie dla miłośników ryb i galarety, z kawałkami jajka, marchewką, groszkiem, pietruszką.

Świąteczne śledzie w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne śledzie w galarecie

 

  • kilka śledzi marynowanych,
  • dwa jajka na twardo,
  • groszek,
  • ugotowana marchewka do dekoracji,
  • natka pietruszki,
  • żelatyna na dwa litry( w czerwonym opakowaniu),
  • rosół pół litra

Sposób przygotowania:

Świąteczne śledzie w galarecie
Śledzie marynowane dobrze odsączamy i kroimy na kawałki, układamy na podłużnym półmisku, pomiędzy nie kładziemy jajka ugotowane na twardo i pokrojone na cząstki, dekorujemy kawałkami czerwonej papryki pokrojonej w paseczki, kawałkami natki świeżej pietruszki, układamy groszek oraz dekorujemy kawałkami marchewki, robimy kleksiki z ketchupu i zalewamy wszystko tężejącą galaretą, którą robimy z rosołu oraz żelatyny( na pół litra rosołu dajemy połowę paczki żelatyny) doprawiamy do smaku pieprzem, jak ktoś chce kwaskową galaretę doprawia octem i cukrem do smaku. Wstawiamy wszystko do lodówki i gotowe.
Świąteczne śledzie w galarecie
Śledzie układamy na półmisku, pomiędzy nie układamy cząstki jajka.
Świąteczne śledzie w galarecie
Dekorujemy kawałkami papryki oraz pietruszką.
Świąteczne śledzie w galarecie
Posypujemy groszkiem oraz dekorujemy kawałkami marchewki.
Świąteczne śledzie w galarecie
Zalewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki.