katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Świąteczny resztkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Na listę wigilijno świąteczną od pewnego czasu wpisał się u nas resztkowiec i muszę przyznać że znika jako pierwszy. Jest bardzo bogaty smakowo bo mieszczą się w nim wszystkie niedogodne a smaczne resztki. Na zdjęciu nie widać jednak wszystkich.

Świąteczny resztkowiec

Składniki:

Świąteczny resztkowiec

 

  • jajka 5 szt dużych
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka 1 1/2 szkl
  • woda 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy albo dowolny aromat
  • budyń ugotowany ok 1 szkl z czubkiem
  • masa makowa ok 1/3 puszki
  • jabłka ok 4 szt

Sposób przygotowania:

Świąteczny resztkowiec
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier żółtka i wodę. Dodajemy cukier waniliowy albo dowolny aromat i powoli mieszamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Na ciasto wykładamy łyżką budyń, masę makową i obrane, pokrojone jabłka.

W cieście były jeszcze rodzynki i kawałki ananasa ale ich nie widać na zdjęciu.

Ciasto pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.

Tagi:

ciasto