szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Świderki ze szpinakiem i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzieci przepadają za tym daniem. Zarówno w domu jaki w przedszkolu. Na przygotowanie wystarczy kilka chwil.

Świderki ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

Świderki ze szpinakiem i kurczakiem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 3 łyżki oleju do kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Świderki ze szpinakiem i kurczakiem
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Następnie przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawę do kurczaka, olej i wszystko mieszamy. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy szpinak. Smażymy tak długo aż z patelni odparuje cała woda. Doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Na końcu dodajemy śmietanę i chwilę razem smażymy.

Kawałki kurczaka smażymy na złoty kolor.

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepły przekładamy na patelnię do szpinaku. Dokładnie mieszamy.

Wykładamy na talerz i posypujemy usmażonym kurczakiem.