Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to jeden z ważniejszych składników wielu drinków, ale często wykorzystuję go w przeróżnych deserach i ciastach.

Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)

Składniki:

Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)

 

  • 1 szklanka wody
  • 1-2 szklanki cukru (zapewnia większą trwałość syropu i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak)
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)
Wersja rzadka: Wodę doprowadzić do wrzenia i wymieszać w niej 1 szklankę cukru - aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny. Syrop przelać do butelki, ostudzić i przechowywać w lodowce.

Wersja gęsta: Wodę doprowadzić do wrzenia i wymieszać w niej 2 szklanki cukru - aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zrobić się gęstszy. Zimny jeszcze bardziej zgęstniej.)

Syrop przelać do butelki, ostudzić i przechowywać w lodowce.

Tagi:

cukier syrop