Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szarlotka - 1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne, wilgotne i lekko winne ciasto jest ozdobą i przysmakiem na stole

 Szarlotka - 1

Składniki:

Szarlotka - 1

 

  • Na spód:
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana 5 łyżek
  • proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • żółtka 1 szt
  • margaryna lub masło roślinne 120 g
  • cukier cynamonowy Delecty 16 g (opak)
  • mąka tortowa lub krupczatka 250 g

 

  • Na nadzienie:
  • cukier cynamonowy 1 opak
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • jabłka szara reneta 500 g

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka - 1
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy. Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu). Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm. Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie. Wierzch szarlotki ozdabiamy cienką warstwą ciasta - z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni C i wstawiamy "naszą" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.