SUPERPRZEPIS

Szarlotka babci

  • 1
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Szarlotka babci

Przepis pochodzi z starych wycinków prasowych zbieranych przez moją babcię. Szarlotka zawsze się udaje i ma w naszej rodzinie swoje wierne grono miłośników.

Składniki:

Szarlotka babci

 

  • ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki smalcu
  • Jajko
  • 15g proszku do pieczenia
  • 15g cukru waniliowego
  • nadzienie:
  • 1kg kwaskowych jabłek, 20 dag cukru, cynamon
  • oraz ¼ szklanki mleka lub żółtko jajka
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka babci

1

Szarlotka babci
Z maki, maśła i smalcu zagniatamy ciasto. Najlepiej nie rekami a mikserem z hakiem lub nożem.

Masło i smalec posiekać z mąką.

2

Szarlotka babci
Całe jajka ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo cukier.

Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Zagnieść ciasto.

3

Szarlotka babci
Ciasto dzielimy na części. 3/4 rozwałkowujemy na dnie i brzegach tortownicy.

2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut).

4

Szarlotka babci
Ciasto gęsto nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach C.

Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na marmoladę razem z cukrem i pora ilością cynamonu. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

5

Szarlotka babci
Z pozostałego siasta wycinamy paski i układamy kratę.

Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.


Tagi:

szarlotka