Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szarlotka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny to szarlotka. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem śliwek i kokosową kruszonką :)

Szarlotka ze śliwkami

Składniki:

Szarlotka ze śliwkami

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 32 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szarlotka ze śliwkami

Etap 1

Szarlotka ze śliwkami
Gładkie ciasto szybko zagniecione z podanych składników.

Ciasto: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, jajko, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto.

Etap 2

Szarlotka ze śliwkami
Przygotowane ciasto rozłożone na dnie dużej foremki.

Ciasto rozłożyć na dnie natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23 x 36 cm), odłożyć na godzinę do lodówki.

Etap 3

Szarlotka ze śliwkami
Rozdrobnione owoce wymieszane z cukrem cynamonem i galaretką.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar soku (wykorzystać go inaczej, np. po prostu wypić). Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na trochę mniejsze kawałki, dodać do jabłek. Dodać też trochę cukru (ilość wg upodobań), cynamon i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Szarlotka ze śliwkami
Przygotowane owoce rozłożone na posypanym kaszą cieście.

Schłodzone ciasto posypać kaszą manną. Na cieście rozłożyć owoce.

Etap 5

Szarlotka ze śliwkami

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.

Etap 6

Szarlotka ze śliwkami

Kruszonkę rozłożyć na owocach.

Etap 7

Szarlotka ze śliwkami

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 70 minut. Upieczone ciasto ostudzić, można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

owoce ciasto