jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szaszłyki drobiowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szaszłyki stanowią pyszny dodatek, przystawkę na pikniku, grillu - przyjęciu pod gołym niebem! Połączenie owoców z mięsem jest nie tylko pyszne, ale także efektownie wygląda!

Szaszłyki drobiowo-truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki drobiowo-truskawkowe

 

  • Składniki na około 8-10 szaszłyków
  • Klopsiki:
  • 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
  • 1 płaska łyżka kaszy manny,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Sól morska do smaku,
  • Zioła prowansalskie do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki,
  • ½ cebuli
  • Dodatkowo:
  • Truskawki (około 20-22 sztuki). Ilość ta sama jak ilości uzyskanych klopsików,
  • Patyczki do szaszłyków.
  • Liść sałaty do podania

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo-truskawkowe
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną w kostkę cebulę. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę. Całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki (wielkość nieco większa od orzecha włoskiego). Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania. Gotowe wyjmujemy i odsączamy. Z podanej porcji wychodzi około 20-22 klopsiki Truskawki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nabijamy naprzemiennie z klopsikami na przygotowane patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki drobiowo-truskawkowe
Do mięso dokładamy potrzebne składniki.
Szaszłyki drobiowo-truskawkowe
Z gotowej masy formujemy małe klopsiki, później panierujemy
Szaszłyki drobiowo-truskawkowe
klopsiki smażymy porcjami w głębokim oleju
Szaszłyki drobiowo-truskawkowe
Przed nałożeniem studzimy usmażone klopsiki