eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1441]

Szparagi Eli w szynce prosciutto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ugotowane zielone szparagi owinięte w szynkę prosciutto i grillowane na patelni grillowej. Podane z sosem z dwóch serów.

Szparagi Eli w szynce prosciutto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi Eli w szynce prosciutto

Szparagi

Szynka długo dojrzewająca

  • 190 g szynki prosciutto
  • olej do posmarowania patelni grillowej

Sos serowo - śmietanowy

Sposób przygotowania:

Szparagi Eli w szynce prosciutto

Przygotowanie szparagów

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi ułożyć w pęczek i związać białą , bawełnianą nicią kuchenną . W wąskim i wysokim garnku zagotować wodę , dodać cukier i sól . Do wrzątku włożyć pionowo szparagi tak żeby główki wystawały ponad poziom wody i gotować pod przykryciem przez 10 minut . Ugotowane szparagi wyjąć z wrzątku , schłodzić w zimnej wodzie i osuszyć.

Zawijanie szparagów w szynkę i smażenie na patelni grillowej

Szparagi podzielić na 10 części . Szynkę rozłożyć po dwa plastry zachodzące na siebie . Na szynce rozłożyć szparagi i zawinąć . Rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją olejem . Na patelni ułożyć szparagi w szynce i grillować ze wszystkich stron na rumiano.

Przygotowanie sera pleśniowego

Ser pleśniowy pokroić w kostkę.

Przygotowanie sosu

Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami . Do rondla wlać śmietanę i zagotować . do gotującej się śmietany dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści . Do sosu dodać potarty ser żółty , czosnek granulowany , biały pieprz i gotować jeszcze aż ser się rozpuści . gdyby sos wyszedł za gęsty dolać trochę przegotowanej wody lub gorącego mleka.

ETAP 5:

Gotowe szparagi w szynce ułożyć na talerzach i polać sosem serowo - śmietanowym. Smacznego!

Szparagi Eli w szynce prosciutto
Ugotowane i schłodzone zielone szparagi owinąć szynką prosciutto.
Szparagi Eli w szynce prosciutto
Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Szparagi Eli w szynce prosciutto
Ser pleśniowy rokpol odpakować i pokroić w kostkę.
Szparagi Eli w szynce prosciutto
Zielone szparagi umyć,odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.