OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

mięso z kurczaka jest idealne do różnych pyszności, dziś na obiad wymyśliłam sobie taki o to sposób na filety :)

Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką

 

  • 2x podwójny filet
  • tymianek, oregano, sól
  • ok. 200g fasolki szparagowej
  • ok. 200g szynki szwarcwaldzkiej
  • mała cebulka
  • szklanka bulionu pieczeniowego

Sposób przygotowania:

Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką
Filety oczyścić i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Każdą z połówek przekroić również wzdłuż ,ale tak by nie przerwać mięsa. w taką kieszonkę ułożyć pokrojone szparagi , dobrze osolić, obsypać oregano i tymiankiem. Zawijać w szynkę szwarcwaldzką (2 plastry na jedną połówkę fileta). Układać w naczyniu obok siebie.

Całość obsypać piórami cebulki i szparagami, które pozostały. Włożyć wszystko do piekarnika nagrzanego do ok. 200*C . Po ok 10min podlać wszystko szklanką bulionu pieczeniowego i piec jeszcze 30-40min (najlepiej pod przykryciem)
Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką
filety kroimy wzdłuż i nadziewamy szparagami
Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką
prezyprawiamy i owijamy szynką parmeńską
Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką
układamy je obok siebie delikatnie by się nie rozwaliły
Szparagi w kieszonkach owinięte szwarcwaldzką
posypujemy piórkami cebuli i szparagami.