tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pieczone szparagi zawinięte w szynkę szwarcwaldzką z oliwkami i serem mozzarellą posypane przyprawą pomidorowo-bazyliową z czosnkiem niedźwiedzim.

Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką

Na pieczone szparagi

Sposób przygotowania:

Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką
1) Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy w małej ilości osolonej wody przez ok. 3-5 minut.

2) Układamy obok siebie po trzy szparagi.

3) Szparagi posypujemy pieprzem ognistym.

4) Każdą oliwkę przekrajamy na pół i układamy na środkowych szparagach (tak jak na zdjęciu).

5) Oliwki zasypujemy serem mozzarellą.

6) Następnie zawijamy w szynkę szwarcwaldzką, tak aby wystawały "główki".

7) Na koniec tak przygotowane szparagi posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową z czosnkiem niedźwiedzim i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy w małej ilości osolonej wody przez ok. 3-5 minut. Układamy po 3 szparagi obok siebie.
Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką
Każdą oliwkę przekrawamy na pół i układamy na środkowych szparagach (tak jak na zdjęciu).
Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką
Oliwki zasypujemy tartym serem mozzarellą.
Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką
Następnie zawijamy w szynkę szwarcwaldzką, tak aby wystawały "główki".
Szparagi z oliwkami i szynką szwarcwaldzką
Na koniec tak przygotowane szparagi posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową z czosnkiem niedźwiedzim i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Tagi:

dania szparagi