grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, aromatyzowana czosnkiem i oregano, to bardzo smaczna i efektowna przystawka.

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie farszu

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami
Składniki powinny być drobno pokrojone lub zblendowane na gładką masę.

Suszone pomidory, czarne oliwki i ząbek czosnku drobniutko kroimy. Mieszamy serek z suszonymi pomidorami, oliwkami, ząbkiem czosnku i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

Przygotowanie szpinaku

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami
Listki szpinaku muszą całkowicie pokrywać dno i boki foremek.

Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Szpinak blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, po czym dokładnie osuszamy. Małe foremki wykładamy folią samoprzylepną. Foremki wykładamy szpinakiem.

Faszerowanie szpinaku

Szpinak nadziewany serkiem i suszonymi pomidorami
Schłodzone serki wyjmujemy z foremek za pomocą folii samoprzylepnej, którą przed podaniem usuwamy.

Foremki wypełniamy farszem i dokładnie przykrywamy folią samoprzylepną. Serki odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.