zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Szwajcarski placek ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rösti szwajcarski placek ziemniaczany, podobny do naszego tradycyjnego placka, ale tylko pozornie. polecam przepis.

Szwajcarski placek ziemniaczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szwajcarski placek ziemniaczany

 

  • 2 duże ziemniaki ( około 50 dag)
  • 3 łyżki masła
  • 4 plasterki szynki
  • 6 plastrów sera lub spora garść tartego
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Drobno posiekany szczypiorek ( 2 łyżki )
  • Natka pietruszki wg smaku

 

Sposób przygotowania:

Szwajcarski placek ziemniaczany
Obrane i umyte ziemniaki ścieram na tarce o większych oczkach. Utarte wrzucam na gotującą się wodę i podgotowuję 4 minuty . Następnie odcedzone przekładam do miski. Dodaję do mocno ciepłych masło, przyprawy i zioła, mieszam całość . Ciasto dzielę na 2. Piekę każdy placek osobno na patelni, na malutkim gazie, nie dodaję tłuszczu. Jak jedna strona się zarumieni ( trwa to około 10 minut) to obracam placka na drugą stronę i piekę znowu około 10 minut, do zrumienienia. Drugiego placka piekę tak samo. Na gorącego placka, nakładam szynkę i ser żółty, całość zapiekam w gorącym piekarniku aż ser się roztopi na placku. Podaję od razu.
Szwajcarski placek ziemniaczany
Obrane i umyte ziemniaki ścieram na tarce o większych oczkach. Utarte wrzucam na gotującą się wodę i podgotowuję 4 minuty
Szwajcarski placek ziemniaczany
Następnie odcedzone przekładam do miski. Dodaję do mocno ciepłych masło,
Szwajcarski placek ziemniaczany
Piekę każdy placek osobno na patelni, na malutkim gazie, nie dodaję tłuszczu. Jak jedna strona się zarumieni
Szwajcarski placek ziemniaczany
Na gorącego placka, nakładam szynkę i ser żółty, całość zapiekam w gorącym piekarniku aż ser się roztopi