jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szybka tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Taki deser możemy przygotować na poczekaniu, gdy właśnie odwiedzili nas niezapowiedziani gości:). Powstaje szybko i prosto. Po upieczeniu wystarczy lekko ją przestudzić i podać na przykład z lodami! Na zimno smakuje równie pysznie!

Szybka tarta z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybka tarta z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko do posmarowania,
  • 4 jabłka,
  • cynamon do smaku,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3,5 łyżki mąki,
  • ok 6-7 dag masła,

Sposób przygotowania:

Szybka tarta z jabłkami

ETAP 1

Szybka tarta  z jabłkami
Rozwinięte ciasto obcinamy po bokach

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka obcinamy każdy bok, odcinając paski o szerokości około 1 cm.

ETAP 2

Szybka tarta  z jabłkami
Uformowane ciasto z ramką smarujemy jajkiem

Ciasto przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wzdłuż brzegów przyklejamy odcięte pasy, tworząc ramkę. Przyklejone ciasto także smarujemy jajkiem.

ETAP 3

Szybka tarta  z jabłkami
Pokrojone jabłka wykładamy na wierzch ciasta francuskiego

Jabłka obieramy, przekrawamy, usuwamy gniada nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki układamy na całej powierzchni ciasta francuskiego zakładając jeden na drugi.

ETAP 4

Szybka tarta  z jabłkami
Do miski przekładamy składniki potrzebne do wykonania kruszonki

Jabłka delikatnie oprószamy cynamonem. Następnie przygotowujemy cynamonowo waniliową kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy cukier, mąkę, cukier waniliowy, masło i ok 1/3 łyżeczki cynamonu.

ETAP 5

Szybka tarta  z jabłkami
Kruszonkę wykładamy na jabłka

Z przygotowanych składników w dłoniach wykonujemy kruszonkę. Gotową wykładamy na jabłka.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 25 minut w 190°C. Gotowe.


Tagi:

tarta