Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 940]

Szybkie ciasto marchewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego przepyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnące.

Szybkie ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybkie ciasto marchewkowe

Forma o wymiarach 12 x 21 cm:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (drobno)

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto marchewkowe

Marchew:

Szybkie ciasto marchewkowe
Marchewka powinna być starta na dość drobno.

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Ciasto:

Szybkie ciasto marchewkowe
Orzechy warto zmielić za pomocą malaksera.

Jajka i cukier należy zmiksować z olejem.
Następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i na samym końcu marchew i drobno posikane lub zmielone orzechy.
Całość dokładnie wmieszać, następnie przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Szybkie ciasto marchewkowe
Upieczone ciastko powinno być zarumienione.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 55 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu polukrować lub polać dowolną polewą.