Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Szybkie tartaletki z bitą śmietaną i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Latem nie zawsze mamy ochotę na długie siedzenie w kuchni - czasem żal nam po prostu pięknej pogody na zewnątrz. Wówczas chcemy zrobić coś, co jest szybkie, proste i smaczne. Takie są np. tartaletki na kruchym cieście, z bitą śmietaną i porzeczkami.

Szybkie tartaletki z bitą śmietaną i porzeczkami

Składniki:

Szybkie tartaletki z bitą śmietaną i porzeczkami

 

 

  • Bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Szybkie tartaletki z bitą śmietaną i porzeczkami

Pieczenie ciasta kruchego

Szybkie tartaletki z bitą śmietaną i porzeczkami
Ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w piekarniku

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto.

Wylepiamy nim formy na tartaletki, ciasto nakłuwamy widelcem.

Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy, aż lekko zbrązowieją - ok. 10 min.

Ubijamy śmietanę

Szybkie tartaletki z bitą śmietaną i porzeczkami
Śmietankę kremówkę ubijamy i dodajemy cukier

Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z cukrem.

Dekoracja

Na ciastkach kruchych rozsmarowujemy bitą śmietanę, układamy umyte i pozbawione ogonków porzeczki, dekorujemy listkami mięty.

Wstawiamy do lodówki i idziemy odpocząć :).

Po ok. godzinie możemy delektować się pysznym smakiem.

Tagi:

ciastka owoce