lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Szynka w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna szynka w galarecie. Smacznego!!

Szynka w galaretce

Składniki:

Szynka w galaretce

 

  • 15 plasterków szynki
  • 10 jajek przepiórczych
  • sałatka jarzynowa
  • chrzan (własnej roboty lub sklepowy)
  • groszek, kukurydza, zielona pietruszka oraz papryka do przybrania
  • 1 opakowanie żelatyny Dr. Oetker

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w galaretce
Na plasterek szynki nakładamy jedną łyżkę sałatki jarzynowej i jedną łyżeczkę chrzanu ze słoiczka lub własnej roboty - i tę czynność powtarzamy z każdym plasterkiem. Zawijamy w trójkąt i układamy na półmisku piętnaście takich porcji ( więcej lub mniej w zależności od potrzeby). Kukurydzę oraz groszek z puszki odcedzamy. Paprykę możemy użyć marynowaną i pokroić ją w paseczki. Natkę pietruszki dobrze opłukujemy zimną wodą i drobno siekamy. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Kukurydzą, groszkiem zielonym, czerwoną papryką i natką pietruszki oraz połówkami jajeczek przepiórczych ozdabiamy potrawę. Następnie zalewamy żelatyno - bulionem ( żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu). Szynkę wgalaretce wstawiamy do lodówki na czas stężenia. Podajemy krojąc również w trójkąty.