katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Szynka z jajkiem w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Łatwa w przygotowani przekąska. Pasuje na stół świąteczny i inne uroczystości. Smaczna i dość miła dla oka.

Szynka z jajkiem w galarecie

Składniki:

Szynka z jajkiem w galarecie

 

  • szynka w plastrach ok 10 szt
  • jajka 3 szt
  • groszek konserwowy ok 5 łyżek
  • marchew ugotowana ok1/2
  • żelatyna 3 łyżeczki kopiaste
  • bulion ok 2 szkl

Sposób przygotowania:

Szynka z jajkiem w galarecie
Jajka wkładamy do zimnej wody i dotujemy na twardo ok 10min. studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy dowolnie na ćwiartki,  potem ćwiartki w poprzek czy połówki (zależy jak będą pasować do pojemniczków).

Żelatynę rozprowadzamy w gorącym bulionie i odstawiamy do przestygnięcia. Do małych pojemniczków (ja miałam po serkach) wkładamy trochę groszku i pokrojonej drobno marchewki oraz pokrojone jajko.

Wlewamy trochę tężejącego bulionu i odstawiamy w chłodne miejsce.

Plastry szynki kroimy w szersze i węższe paski, zwijamy w ruloniki i układamy w pojemniczkach. 

Zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy natką pietruszki.