Szynka z marchewką

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Szynka z marchewką

Prosty w przygotowaniu i smaczny przepis, wprost idealny na bożonarodzeniowy stół. Szynka z marchewką z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom!

Składniki:

Szynka z marchewką

 

  • 4 marchewki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • olej

Sposób przygotowania:

Szynka z marchewką
1. Marchewki obierz i lekko obgotuj w osolonym wrzątku. Mięso rozbij dokładnie tłuczkiem i oprósz solą i pieprzem.

2. Plastry mięsa ułóż na desce w ten sposób, aby zachodziły na siebie i utworzyły zgrabny prostokąt. Marchewki zawiń w plastry sera i ułóż na mięsie. Całość delikatnie zroluj i zwiąż bawełnianą nicią

3. Włóż do brytfanny razem z gałązkami rozmarynu, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C. piekarnika na 60 minut. Przykryj przykrywką. W trakcie podlej wodą. 10 minut przed końcem pieczenia polej mięso winem.