WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1026]

Szynka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka pieczona w rękawie idealna jako pieczeń obiadowa na gorąco lub domowa wędlina na zimno na kanapki.

Szynka z rękawa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka z rękawa

 

  • 2 szynki każda o wadze 1,20kg
  • gotowa marynata do mięsa wieprzowego w proszku
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Szynka z rękawa

ETAP 1:

Mięso umyć i obsypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gotową przyprawą do mięsa wieprzowego. Włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na blaszce.

Blaszkę wstawić na całą noc do lodówki żeby mięso się zamarynowało. Następnego dnia mięso upiec w piekarniku. Długość czasu pieczenia zależy od wagi mięsa. U mnie dwa kawałki po ok. 1,20kg piekły się godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni i włączonym termoobiegiem.

Mięso po upieczeniu pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Następnie wyjąć z piekarnika i wyjąć z rękawa najlepiej na kratkę żeby tłuszcz odciekł. Wystudzone mięso zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.

Szynka z rękawa
Szynki po wyjęciu z rękawa do pieczenia
Szynka z rękawa
Szynka po upieczeniu na blaszce jeszcze w rękawie

Tagi:

szynka mięso