Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Taco Bravo i inne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taco to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, mielona wołowina, wieprzowina, kurczak to podstawa, inne rodzaje to taco rybne, z krewetkami, tacos de cabeza - taco z głową - mięso głowy krowiej, mózg, policzki, usta, oczy czy nawet taco z flaczkami.

Taco Bravo i inne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Taco Bravo i inne

 

  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 opakowanie przyprawy Taco
  • sałata lodowa
  • cebula
  • szczypior
  • pomidory
  • ser żółty starty
  • papryka jalapeño
  • kwaśna śmietana
  • czarna fasola z puszki
  • sos habanero
  • muszle taco
  • placki tortilli

Sposób przygotowania:

Taco Bravo i inne
Mięso podsmażyć kilka minut, żeby straciło surowy kolor i tłuszcz się wytopił. Wytopiony tłuszcz odlać, wsypać przyprawę Taco i wlać ¾ szklanki wody, doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu 10 minut mieszając od czasu do czasu aż woda odparuje. Gotowe przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Kilka liści sałaty opłukać i osuszyć, np. w wirówce, pokroić w krótkie paski. Cebulę, szczypior i pomidory również opłukać i pokroić, ser zetrzeć na tarce lub kupić już starty. Wszystkie składniki powkładać do osobnego naczynia. Muszle do taco i tortillę można podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Jest duża dowolność w rodzaju i ilości składników i z reguły każdy sobie nakłada według własnego upodobania. Marynowane papryki jalapeño można podać osobno lub też pokroić do nakładania. Taco Bravo: fasolę odcedzić (może być dowolny rodzaj fasoli, u mnie fasola czarna), rozdrobnić widelcem i doprawić np. sosem habanero, rozłożyć cienką warstwę na tortilli takiej samej średnicy co muszla do taco i po nałożeniu składników do muszli owinąć ją tą tortillą z nałożoną fasolą.
Taco Bravo i inne
Etap 1 Mięso podsmażyć, tłuszcz odlać dodać przyprawę Taco i wodę, smażyć ok. 10 minut
Taco Bravo i inne
Etap 2 Sałatę opłukać i osuszyć w wirówce, pokroić w krótkie paski
Taco Bravo i inne
Etap 3 Warzywa pokroić, ser zetrzeć i powkładać do osobnych naczyń
Taco Bravo i inne
Taco Bravo: Fasolę rozdrobnić, przyprawić, nałożyć cienką warstwę na tortillę i owinąć nią taco