bede.gryzc

bede.gryzc

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Tagiatelle szpinakowe z sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tagiatelle szpinakowe w sosie pomidorowo - serowym. Połączenie kilku moich ulubionych składników. Szybko i smacznie.

Tagiatelle szpinakowe z sosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tagiatelle szpinakowe z sosem

 

  • gotowy makaron szpinakowy
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pomidor lub 2
  • 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu (ja użyłam wołowej kostki Winiary)
  • ok 75g serka topionego śmietankowego
  • ok 4-5 plastrów żółtego sera
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Tagiatelle szpinakowe z sosem
Posiekać cebulkę i czosnek, pomidora pokroić w kostki. W woku lub innym wysokim naczyniu rozgrzać olej, wrzucić cebulkę. Kiedy ta się zeszkli dodać czosnek i smażyć ok 2minut ze sobą a następnie wrzucić skrojonego pomidora, chwilkę podusić. Dodać koncentrat i dobrze rozmieszać ze składnikami na patelni (odrobinę osłodzić). Następnie dolać wcześniej rozpuszczoną w szklance wrzątku kostkę rosołową i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Serek topiony rozdrobnić i wrzucić do sosu (mniejsze kawałki szybciej się rozpuszczą) a ser żółty pokroić w kostkę (lub zetrzeć na tarce jeśli jest w kawałku). Gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się serków i powstania jednolitej masy i przyprawić wg gustu (pieprz, sól, bazylia, oregano, papryka ostra, etc). Na koniec wrzucić ugotowany makaron i wymieszać z gotowym sosem :-)
Tagiatelle szpinakowe z sosem
przygotowany makaron z sosem można posypać również parmezanem