Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tagliatelle razowe z cukinią w sosie beszamelowym. Energetyczne, smaczne danie wegetariańskie. Smak dodatkowo wzbogaca odrobina pieczarek i selera naciowego.

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym

Składniki:

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym

Duszenie warzyw

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym
Umieścić na patelni pokrojoną w plastry cukinię, posiekane pieczarki i selera.

Wlać na patelnię 3 łyżki oleju z pestek winogron, dodać łyżkę masła i rozgrzać tłuszcz. Dołożyć pokrojoną w plastry cukinię oraz obrane i posiekane pieczarki a także selera naciowego. Posolić i dusić do miękkości warzyw.

Sos beszamelowy

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym
Jasną zasmażkę wymieszać energicznie z mlekiem i śmietanką kremówką.

Wsypać na drugą patelnię dwie łyżki mąki i smażyć przez chwilę z odrobiną masła tak aby powstała jasna zasmażka. Zdjąć z ognia i wymieszać ze 300 ml zimnego mleka. Dolać też 100 ml śmietany kremówki. Energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką aby nie powstały grudki. Zagotować i doprawić gałką muszkatołową.
Powstałym sosem zalać uduszona cukinię. Doprawić pieprzem.

Makaron

Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowym
Makaron ciemny ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, tak aby był al dente.

Podawanie

Umieścić porcje makaronu na talerzu i polać sosem z warzywami. Podawać w towarzystwie pomidorków. Smacznego.

Tagi:

cukinia