Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tagliatelle z pesto z rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron z pesto czyli szybki obiad z włoskim akcentem :)

Tagliatelle z pesto z rukoli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tagliatelle z pesto z rukoli

 

  • Tagliatelle (2 porcje):
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 1/3 szklanki tartego twardego sera, np. parmezan lub grana padano (30 g)
  • 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu

 

  • Pesto:
  • 60 g rukoli
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego (50 g)
  • 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika (70 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lnianego

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z pesto z rukoli
Makaron gotujemy al dente i w międzyczasie robimy pesto.



Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik. Rukolę dokładnie myjemy, suszymy za pomocą wirówki lub ręcznika i przekładamy do wysokiego pojemnika lub misy miksera.



Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu uzyskania gruboziarnistej pasty (z drobinkami).



Pesto przekładamy do większej miski, dodajemy makaron i dolewamy wodę z gotowania - szybko mieszamy, posypujemy serem i ziarnami.



Smacznego :)
Tagliatelle z pesto z rukoli
Pesto idealne jako smarowidło do kanapek czy mięs