jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Tarta dyniowo-buraczkowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Buraczki i ser feta to jedno z moich ulubionych połączeń. Gdy dodać do nich jeszcze złocistą dynię otrzymujemy wytrawne, zdrowe i pyszne danie:)

Tarta dyniowo-buraczkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta dyniowo-buraczkowa

CIASTO:

NADZIENIE;

  • ok 30 dag dyni po obraniu,
  • 1 średniej wielkości burak ćwikłowy,
  • kilka kostek sera feta,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • tymianek do smaku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej,
  • świeża bazylia do podania

Sposób przygotowania:

Tarta dyniowo-buraczkowa

ETAP 1

Tarta dyniowo-buraczkowa
Gotowe ciasto wykładamy na dno i boki formy

Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę . Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
Ciasto podpiekamy około 10 minut. Następnie nakładamy nadzienie i zapiekamy ponownie około 25-30 minut (180°).

ETAP 2

Tarta dyniowo-buraczkowa
Ugotowanego buraka dzielimy na mniejsze części

Buraczka gotujemy do miękkości. Miękkiego studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę .

ETAP 3

Tarta dyniowo-buraczkowa
Dynię doprawiamy do smaku i pieczemy

Dynię kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie skrapiamy delikatnie olejem i zapiekamy około 15 minut. Powinna być upieczona na półtwardo.

ETAP 4

Tarta dyniowo-buraczkowa
Po upieczeniu dynię delikatnie studzimy

Upieczona dynię studzimy delikatnie

ETAP 5

Tarta dyniowo-buraczkowa
Na ciasto wykładamy nadzienie. Pieczemy

Pietruszkę siekamy. Do garnuszka wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy do smaku. Całość miksujemy. Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu dość gęsto układamy koło siebie przygotowane warzywa. Na koniec wykładamy ser feta. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Upieczoną delikatnie studzimy i podajemy. Przed podaniem posypujemy świeżą zieleniną. U mnie była to bazylia.


Tagi:

tarta dynia