Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 370
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oprócz tego, że jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu to jeszcze obłędnie kusi zapachem. Koniecznie spróbujcie!

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym

Forma o średnicy 18-20 cm, spód:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego lub półpłynnego)
  • 2 łyżki dowolnego syropu/melasy
  • 1 szczypta soli (solidna)

Krem:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao (płaska)

Opcjonalnie do dekoracji:

  • płatki i wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym

Spód:

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym
Ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Uwaga, bo szybko się piecze.

Mąkę migdałową/mielone migdały należy wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz solidną szczyptą soli.

Dodać syrop/melasę i płynny olej kokosowy.

Całość wyrobić do uzyskania zbitej masy, która konsystencją przypomina mokry piasek.

Ciastem wylepić dno i boki uprzednio natłuszczonej formy do tarty.

Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut.

Krem:

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym
Można użyć czekolady gorzkiej i wtedy nie dodawać kakao.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić z kakao w mleku kokosowym.

Masę przelać na przestudzony spód.

Całość:

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym
Tarta może być przechowywana w lodóce z pewnością do 5 dni.

Tartą z zastygniętym kremem czekoladowym ozdobić według gustu i najlepiej przechowywać w lodówce.