bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo fajna tarta, która nie tylko jest smaczna, ale również może być piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową

Składniki:

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 100 gram miodu prawdziwego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczka sody

 

  • konfitura truskawkowa do posmarowania

Sposób przygotowania:

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową

Robimy ciasto:

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową
Ciasto rozwałkowujemy i dajemy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem

Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na około godzinę.

Wyciągamy ciasto z lodówki mniejszą część zostawiamy na gwiazdki, a większą rozwałkowujemy i dajemy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem.

ETAP 2:

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową
Na ciasto rozsmarowujemy konfiturę truskawkową i układamy powycinane gwiazdki.

Na ciasto rozsmarowujemy konfiturę truskawkową i układamy powycinane gwiazdki.

ETAP 3:

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową
Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

okazje tarta