Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta "szarlotka"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłka ukryte w kruchym cieście pachnącym cynamonem, to wspaniały deser do popołudniowej kawy w domowym zaciszu.

Tarta "szarlotka"

Składniki:

Tarta "szarlotka"

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 200 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Tarta "szarlotka"

Przygotowanie ciasta

Tarta "szarlotka"
Kopczyk z wysiekanej z masłem mąki i jajek

Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z masłem, cukrem wanilinowym i pudrem. Uformować kopiec, wbić jaja, zagnieść jednolite ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 45 minut do lodówki.

Zlepianie ciasta

Tarta "szarlotka"
Zapieczone ciasto wyłożyć jabłkami i zakleić drugą połową ciasta

Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę z powrotem odłożyć do lodówki. Drugą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuć widelcem, zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem jabłka. Drugą porcję ciasta rozwałkować i znów za pomocą wałka przenieść na górę foremki. Zlepić brzegi.

Wykańczanie ciasta

Tarta "szarlotka"
Upieczone ciasto dokładnie obsypać cukrem pudrem

Ciasto piec jeszcze w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się ładnie zrumieni. Gotowe i wystudzone obsypać cukrem pudrem.