Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Tarta wiosenna idealna na święta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiosenna tarta ze szparagami, oliwkami, fasolką szparagową, serem camembert i mimolette. Idealna również na Wielkanoc.

Tarta wiosenna idealna na święta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta wiosenna idealna na święta

 

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 170 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka roztartego w moździerzu kminku
  • jajko
  • 3 - 4 łyżki zimnej wody
  • mąka do podsypania stolnicy

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta wiosenna idealna na święta
Szparagi i fasolkę gotujemy na parze al dente. Przygotowanie ciasta: Do miski wkładamy mąkę, masło pokrojone w kostkę, kminek i sól. Zagniatamy jak na kruszonkę. Dodajemy jajko i wodę, razem zagniatamy. Na stolnicy robimy kulę z ciasta. Owijamy folią i wkładamy do lodówki 1 - 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy formę. Spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 15 minut. Na podpieczone ciasto kładziemy obrany z pleśni camembert, mimolette, na sery kładziemy szparagi, fasolkę, oliwki i papryczkę. Wszystko lekko solimy. Zapiekamy około 10-15 minut. Podajemy gorące posypane pieprzem kolorowym i natką pietruszki.
Tarta wiosenna idealna na święta
Wiosenna tarta ze szparagami w przekroju