Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taką tarte można uznać za szybką przekąskę. Sprawdzi się też na śniadanie, obiad czy kolację. Polecam!

Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami

Ciasto:

Farsz:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 120 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • pieczarki marynowane (u mnie krojone w zalewie naturalnej)
  • olej do smażenia
  • żółty ser do posypania wierzchu

 

  • Forma o średnicy około 28-30 cm

Sposób przygotowania:

Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami
Ciasto:

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, w środku zrobić dołek, w który należy wbić jajko.

Następnie dodać kawałki schłodzonego masła i sól. Wszystko szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki mniej więcej na 30 minut.

Po tym czasie schłodzone ciasto ponownie zagnieść i wylepić nim uprzednio natłuszczoną formę do pieczenia tarty (należy pamiętać, aby brzegi zostały podwyższone).

Formę z ciastem znowu należy schłodzić (20 minut), a następnie ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i podpiec w rozgrzanym piekarniku - 10 minut w temperaturze 180 stopni. (Aby ciasto nie wyrosło to trzeba przykryć je folią aluminiową i obciążyć suchą fasolą lub grochem.)

Farsz:

Boczek z cebulą pokroić w kostkę i zarumienić na minimalnej ilości oleju. Śmietanę wymieszać z jajkami oraz startym serem i połączyć z cebulą i boczkiem.

Całość doprawić solą z pieprzem, a następnie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Tartą piec 20-30 minut w 180 stopniach.

Po 10-15 minutach wierzch posypać dodatkowym serem i obłożyć plasterkami marynowanych pieczarek.
Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami
Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację.