Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 652]

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię tarty na kruchym spodzie - są szybkie, proste i bardzo smaczne, zwłaszcza, jeżeli znajdą się na nich kwaskawe owoce przełamujące słodki smak kremów. Tym razem polecam przepis na tartę z frużeliną porzeczkową i kremem z białej czekolady.

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą

Przygotowanie ciasta kruchego

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą
Ciasto kruche nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika

Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy na kawałki. Z masła, mąki i cukru pudru zagniatamy ciasto.

Kulkę z ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wylepiamy ciastem formę na tartę (musi być natłuszczona).

Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15 minut.

Przygotowanie frużeliny

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą
Frużelina porzeczkowa z czerwonej porzeczki

Porzeczki myjemy, usuwamy ogonki. Porzeczki wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem.

Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia.

Mąkę ziemniaczaną namaczamy w odrobinie wody. Do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i żelatynę.

Podgrzewamy chwilę razem. Frużelinę studzimy, po czym rozsmarowujemy ją na cieście.

Przygotowanie kremu

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą
Bazą kremu jest biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dodajemy mascarpone, miksujemy na gładki krem.

Czekamy, aż krem nieco ostygnie i stężeje.

Wyłożenie kremu + dekoracja

Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladą
Krem z czekolady i mascarpone rozsmarowujemy na cieście

Ostudzony krem jeszcze raz miksujemy.

Krem rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy tartę czerwonymi porzeczkami.

Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy co najmniej godzinę. Smacznego!