kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Tarta z pomidorami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta na cieście francuskim z sezonowymi warzywami znika ze stołu znacznie szybciej niż się ją przygotowuje! Zawszę gdy ją robię mimo uczucia sytości mam ochotę na więcej :)

Tarta z pomidorami koktajlowymi

Składniki:

Tarta z pomidorami koktajlowymi

 

  • 0,5 płata ciasta francuskiego
  • 7 pomidorów koktajlowych
  • 1 niewielki bakłażan
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • suszone oregano
  • świeże liście bazylii

Sposób przygotowania:

Tarta z pomidorami koktajlowymi
Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy szczyptą soli i zapiekamy w piekarniku aż zmięknie. Gdy bakłażan będzie upieczony, studzimy go i pozbawiamy skórki. Miąższ bakłażana rozdrabniamy na nieduże kawałki.

W okrągłej formie do ciasta (ja użyłam tortownicę) rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kwadratowy płat ciasta. Zagięte rogi ciasta ucinamy na wysokości ok. 2 cm od dna formy i układamy je na brzegach formy w miejscach gdzie ciasta nie ma, tak żeby utworzyć ranty naszej tarty. Smarujemy ciasto odrobiną majonezu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Układamy upieczony i rozdrobniony miąższ bakłażana a następnie rozsypujemy na całości kapary. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na tarcie.

Na koniec układamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, odrobinę solimy i posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Tartę zapiekamy w temp. 180 st. C przez ok 30 minut. Na upieczonej tarcie układamy liście świeżej bazylii i serwujemy na ciepło.

Tagi:

tarta pomidory