jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta ze szprotkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto francuskie, aromatyczny por, szprotki, kolorowy ser i całość zapieczona na złoto – to wszystko strawią, że otrzymujemy wytrawną, pyszną tarte!

Tarta ze szprotkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze szprotkami

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko do smarowania,
  • 1 duży por lub 2 średniej wielkości,
  • ok 8 szprotek wędzonych,
  • kilka oliwek (zielone i czarne, po ok 6 sztuk),
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 4 dag sera gouda zielone pesto,
  • 4 dag sera gouda czerwone pesto,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • tymianek do smaku,
  • 1 płaska łyżka miodu,
  • olej do smażenia,
  • 1 duża łyżka śmietany,
  • 1 jajko do nadzienia,
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta ze szprotkami

ETAP 1

Tarta ze szprotkami
Pokrojone warzywo przekładamy na patelnię

Por oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pokrojonego przysmażamy na oleju.

ETAP 2

Tarta ze szprotkami
Na koniec dodajemy śmietanę i jajko

Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Do przestudzonego dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.

ETAP 3

Tarta ze szprotkami
Z ciasta wykonujemy "ramkę"

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.

ETAP 4

Tarta ze szprotkami
Przygotowane pory wykładamy na ciasto

Na środek ciasta wykładamy, równomiernie przygotowaną masę porową.

ETAP 5

Tarta ze szprotkami
Na porową warstwę wykładamy pozostałe składniki

Następnie wykładamy szprotki, przekrojone na połowę oliwki oraz pokrojone w plasterki pomidorki.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Między czasie sery ścieramy na tarte o grubych oczkach. Nakładają je na ciasto na ok 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy się rozpuszczą tarta jest gotowa.


Tagi:

tarta