100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Tarta żurawinowo orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mało słodka, chrupiąca, lekko kwaśna, z zalotnymi kawałkami orzechów pod zębami. Nawet mały kawałek potrafi dostarczy tylu wrażeń, że wystarcza za całą wielką blachę innych słodyczy. Do tego żurawina, i inne słody zamiast normalnego cukru...

Tarta żurawinowo orzechowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta żurawinowo orzechowa

CIASTO KRUCHE:

NADZIENIE:

  • 125 ml melasy buraczanej (można zastąpić większą ilością syropu klonowego lub np. użyć syrop z agawy)
  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Wanilia – czarne ziarenka ze środka z 1 laski
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g nerkowców
  • żurawiny (nie suszona, bo ona jest najczęściej z dodatkiem cukru i nie puszcza soku przy

Sposób przygotowania:

Tarta żurawinowo orzechowa
Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolita masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wykładamy foremkę do tarty i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Następnie wyjmujemy i czekamy aż przestygnie.

Nadzienie:

Wszystkie składnik nadzienia, poza żurawiną, wkładamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę. Cząstki orzechów mogą być wyczuwalne. Do masy dodajemy żurawinę i próbujemy ją połączyć z resztą składników. Jak masa będzie bardzo gęsta, że trudno będzie ją rozprowadzić na cieście, to dodajemy odrobinę wody lub syropu.

Wkładamy ciasto z rozprowadzonym nadzieniem na 30 min do piekarnika (180 stopni C). Czekamy aż ostygnie, bo wtedy będzie bardziej zwarte i chrupiące no i unikniemy „poparzeń łasuchów”.

ETAP 1:

Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolita masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wykładamy foremkę do tarty i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Następnie wyjmujemy i czekamy aż przestygnie.
Nadzienie:
Wszystkie składnik nadzienia, poza żurawiną, wkładamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę. Cząstki orzechów mogą być wyczuwalne ;-). Do masy dodajemy żurawinę i próbujemy ją połączyć z resztą składników. Jak masa będzie bardzo gęsta, że trudno będzie ją rozprowadzić na cieście, to dodajemy odrobinę wody lub syropu.
Wkładamy ciasto z rozprowadzonym nadzieniem na 30 min do piekarnika (180 stopni C).
Czekamy aż ostygnie, bo wtedy będzie bardziej zwarte i chrupiące no i unikniemy „poparzeń łasuchów”.

Tarta żurawinowo orzechowa
Tarta żurawinowo orzechowa

Tagi:

tarty orzechy