Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Tartaletki buraczkowe z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawne kakaowe tartaletki z tartymi buraczkami i serem feta. Pyszna przekąska karnawałowa, która najlepiej smakuje na ciepło.

Tartaletki buraczkowe z fetą

Składniki:

Tartaletki buraczkowe z fetą

Tartaletki

Nadzienie

  • 1-2 buraki czerwone
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1/2 op. sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Tartaletki buraczkowe z fetą

Ciasto na tartaletki

Wykonanie tutaj : https://gotujmy.pl/sledzie-curry-z-mango-w-tartaletkach,przepisy-przystawki-przepis,258480.html

ETAP 2:

Tartaletki buraczkowe z fetą
Wycinanie rozwałkowanego ciasta za pomocą foremek

Następnie ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą foremek.

Przygotowanie tartaletek

Tartaletki buraczkowe z fetą
Foremki do tartaletek wylepione ciastem przed włożeniem do piekarnika

Wylepić ciastem foremki do tartaletek. Nakłuć dno ciasta widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 min. Wystudzić.

Przygotowanie nadzienia

Tartaletki buraczkowe z fetą
Ugotowane i starte buraczki smażone z cebulą

Buraki ugotować w wodzie aż będą miękkie, a następnie wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli wrzucić starte buraki i dodać ocet jabłkowy, cukier, sól oraz pieprz. Wymieszać i smażyć ok. 5 min. Wystudzić.

Przygotowanie przekąsek

Tartaletki buraczkowe z fetą
Tartaletki wypełnione nadzieniem buraczkowym z fetą

Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietanką. Przyprawić. Ser feta pokroić w drobną kosteczkę.
Tartaletki napełnić podsmażonymi buraczkami i zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu poukładać kawałki fety.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.