lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś innego, smacznego i kolorowego, myślę, że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk. Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni, każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku.

Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem) Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Składniki na ciasto kruche:

 

 

  • 100 g ksylitol

 

  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • budyń 64 g

 

 

  • ksylitol 1 łyżka

Dodatkowo:

  • galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

 

  • galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

 

  • jagody i truskawki do dekoracji

 

  • groch łuskany lub w całości

 

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Krok 1

Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut.

Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia.

Krok 2

Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar. Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.

Krok 3

Wkładam foremki do pieca nagrzanego w 180 stopniach i piekę 7 10 minut sprawdzając by za bardzo się nie spiekły.Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia i wyjmuje z foremek

Krok 4

Gotuję śmietankowy budyń z ksylitolem w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart. Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut. Schłodzone zalewam galaretką na przemian żółta i czerwona. Chłodzimy do zgęstnienia galaretki, najlepsze są następnego dnia bo miękną.

Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka.
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Dodaję pokrojone miękkie masło i ksylitol.
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto wałkuję.
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Gotuję śmietankowy budyń w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)
Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut.