Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 649]

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka z frużeliną owocową to jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Połączyłam ten smak z innym ze swoich ulubionych smaków - zrobiłam ganache z czekolady Pierrot. Całość uzupełniły świeże porzeczki.

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady

Składniki:

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady

 

 

 

  • Na krem:
  • 200 g czekolady Pierrot
  • 150 mg śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady

Przygotowanie ciasta kruchego

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady
Ciasto zagniatamy z mąki, masła i cukru pudru w proporcjach 3:2:1

Mąkę, cukier puder i posiekane masło umieszczamy w miseczce, zagniatamy ciasto.

Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wylepiamy foremki na tartaletki.

Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 min. w 175 st. C.

Przygotowanie frużeliny

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady
Frużelinę robimy z malin i porzeczek zasypanych cukrem

Owoce myjemy, przebieramy, z porzeczek usuwamy ogonki.

Maliny rozgniatamy widelcem przez sito, aby pozbawić je pestek, wrzucamy je do garnka, następnie wrzucamy porzeczki, owoce zasypujemy cukrem i podgrzewamy kilkanaście minut.
Dodajemy namoczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę.

Studzimy.

Wyłożenie frużeliny na ciastka

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady
Frużelinę rozsmarowujemy na kruchych ciastkach

Frużelinę wykładamy na kruche ciastka. Już na tym etapie deser smakuje świetnie, ale to jeszcze nie koniec ;)

Przygotowanie ganache z czekolady - cz. 1

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady
czekoladę Pierrot roztapiamy w kąpieli wodnej

Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej.

Przygotowanie ganache - cz. 2

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady
Przygotowanie ganache - c.d.

Do roztopionej czekolady wlewamy śmietankę, podgrzewamy razem, aż powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.

Wyłożenie czekolady na ciastka + dekoracja

Tarteletki z frużeliną i ganache z czekolady
Na ciastka pokryte frużeliną wykładamy ganache

Ganache wykładamy na ciastka kruche posmarowane frużeliną. Dekorujemy.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!

Tagi:

ciastka