EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych.

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką

 

 

 

  • Farsz jabłkowy:
  • 500g jabłek (waga po obraniu)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki przyprawy do szarlotki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką

ETAP 1:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką
jabłka podprażyć na patelni dodać cukier, przyprawę do szarlotki

1. Farsz jabłkowy:
Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką
składniki kruszonki rozcierać palcami aż powstaną okruchy

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

ETAP 3:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką
ciasto zagnieść na jednolite ciasto, następnie wyłożyć foremki tartaletek

3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

ETAP 4:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką
podpiec spody tartaletek

4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.

ETAP 5:

Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką
piec w piekarniku

5, Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.


Tagi:

ciasta