Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto, krem z dodatkiem masła orzechowego, polewa lustrzana i owoce - oto kolejna babeczka z mojego tartaletkowego talerza.

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną

Składniki:

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną

 

 

  • Na krem:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki cukru

 

 

  • Dekoracja: borówki, maliny, jadalne perełki

Sposób przygotowania:

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną

Przygotowanie kruchych babeczek

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną
Podstawą deseru są babeczki z ciasta kruchego

Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy cukier puder, jajko i masło, które siekamy za pomocą noża. Następnie ciasto zagniatamy ręką.

Ciasto przekładamy do folii i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kawałki ciasta odpowiadające wielkością foremkom do tartaletek.

Natłuszczone foremki wyklejamy ciastem. Tartaletki pieczemy w 180 st. C ok. 20 min. - aż kruche ciasto się przyrumieni.

Upieczone tartaletki studzimy.

Krem

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną
Na kruchych tartaletkach rozsmarowujemy krem

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i masło orzechowe. Krem wykładamy na ostudzone babeczki.

Polewa + dekoracja

Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzaną
Polewa lustrzana musi osiągnąć temperaturę 35 stopni - wtedy ładnie udekoruje babeczki

Robimy polewę lustrzaną. Żelatynę zalewamy w kubeczku wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę (i białą, i ciemną) siekamy.

W garnku zagotowujemy cukier z wodą, następnie dodajemy mleko skondensowane i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia.

Dodajemy czekoladę i żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, po czym blendujemy, aby składniki się połączyły i aby nie było pęcherzyków powietrza.

Odstawiamy polewę, co jakiś czas kontrolując jej temperaturę. Gdy polewa osiągnie temperaturę 35 stopni, polewamy nią nasze ciasteczka.

Babeczki polane polewą dekorujemy owocami i perełkami.

Tagi:

ciastka