kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 752]

Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i kolorowe tartaletki z kremem szpinakowym na bazie serka mascarpone. Udekorowane cząstkami mandarynek i dżemem oraz przezroczystą galaretką. Polecam.

Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką

 

  • 9 upieczonych tartaletek
  • 1 mała puszka mandarynek w syropie
  • 150 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku ( bez wody )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 przezroczystej galaretki
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżeczek dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką
Do gorącej wody wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. Mandarynki przelewamy na cedzak i odsączamy.

Serek mascarpone przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z rozmrożonym szpinakiem oraz cukrem pudrem.

Przygotowanym kremem smarujemy tartaletki i na wierzchu układamy cząstki mandarynek. Dekorujemy dżemem truskawkowym i delikatnie polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką
Mandarynki przelewamy z puszki na sitko.
Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką
Na tartaletki z masą szpinakową układamy cząstki mandarynek.
Tartaletki z kremem szpinakowym i mandarynką
Tak przygotowane tartaletki dekorujemy dżemem.